Skip to main content

Ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Άργους και η σύνδεσή του με τον Ιωάννη Καποδίστρια

Σύντομο Ιστορικό του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, γεννημένος το 1776 στη Κέρκυρα, προέρχεται από μια ευκατάστατη αριστοκρατική οικογένεια και κατέχει ένα ξεχωριστό μέρος στην ιστορία της Ελλάδας. Αφού σπούδασε ιατρική στην Ιταλία, συνέχισε με σπουδές στα νομικά και τις πολιτικές επιστήμες.

Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων πολέμων, ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα στη Ρωσία, όπου ανέλαβε διάφορα υψηλά αξιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ανεξαρτησία στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας παρείχε ζωτική στήριξη στον αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία.

Το 1827, εξελέγη ως ο πρώτος Κυβερνήτης της νεαρής Ελληνικής Πολιτείας. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, έθεσε τις βάσεις για την οργάνωση του ελληνικού κράτους. Δυστυχώς, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831, ενώ πήγαινε στο ναό για τη Θεία Λειτουργία, η ζωή του τερματίστηκε απότομα, καθώς δολοφονήθηκε έξω από το ναό του αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, από δύο μέλη της φαμίλιας Μαυρομιχάλη.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται ως η ηγετικότερη και επιφανέστερη πολιτική φυσιογνωμία στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, με μεγάλη συμβολή στην ίδρυση και την οργάνωση του νεαρού Ελληνικού Κράτους.

Η Συνεισφορά του Ιωάννη Καποδίστρια στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Άργους

Με την ιστορία του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Άργους, συνδέεται άμεσα το όνομα του μεγάλου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Όπως αναφέρεται στις διαθέσιμες ιστορικές πηγές, ο Καποδίστριας, λόγω της ιδιαίτερης φιλίας του με τον στρατηγό Δημήτριο Τσώκρη επισκεπτόταν συχνά το Άργος και συνέβαλε χρηματικά στην ανέγερση του ναού, στη θέση παλαιότερου, αφιερωμένου στην αγία Παρασκευή.

Βάσει των ιστορικών τεκμηρίων της περιόδου, ο Ιωάννης Καποδίστριας διέθεσε σημαντικό ποσό για την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του ναού ο οποίος χτίστηκε από ασβεστόλιθο, με την παράλληλη χρήση αρχιτεκτονικών μελών (spolia) από μνημεία της υστεροαρχαϊκής και κλασικής περιόδου.

Το γεγονός της σύνδεσης του ναού με τον Ιωάννη Καποδίστρια επιβεβαιώνεται και από την αναθηματική επιγραφή που έχει τοποθετηθεί στην εξωτερική πλευρά του νότιου τοίχου.

«Η πόλις Αργείων
Τω Ιωάννη Αντ. Καποδιστρίω
Ευνοίας ένεκεν τόδε τέμενος
ΑΩΚΘ΄μηνί Σεπτ.»