Στα δυτικά της πόλης του Άργους βρίσκεται ο ιστορικός ναός του Τιμίου Προδρόμου. Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια στη θέση του υπήρχε ημιυπόγειος ναΐσκος ο οποίος κατά τη λαϊκή παράδοση ήταν αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η ημιυπόγεια διάσταση του ναού εμπόδιζε τους Τούρκους να εισέλθουν με τα άλογά τους μέσα στο ναό και να τον βεβηλώσουν.
Ως υποστήριξη της λαϊκής παράδοσης που θέλει εκείνον τον ναό αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή υπάρχουν δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι το αριστερό κλίτος του σημερινού ναού είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή και το δεύτερο, ότι νοτίως του ναού σε κοντινή απόσταση, οι Αργείοι έχτισαν αργότερα μικρό εκκλησάκι στο όνομά της Αγίας Παρασκευής σε ανάμνηση του παλαιού ναού.
Ο ναός αυτός είχε βυζαντινές αγιογραφίες και τιμαλφείς πολυελαίους, γιατί ήταν έδρα του Επισκόπου Άργους. Σε αυτόν μάλιστα κατά τα έτη 1793 – 1797 υπηρέτησε ως ιεροδιάκονος του Επισκόπου Άργους Ιακώβου, ο μετέπειτα Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός. Ο ναός είχε μεγάλο προαύλιο χώρο, όπως και σήμερα και χρησίμευε ως κοιμητήριο των δημογερόντων και άλλων επιφανών Αργείων της εποχής εκείνης.
Κατά την επιδρομή του Μουσταφά Μπέη ( Κεχαγιάμπεη ) στις 6 Απριλίου 1821 στο Άργος, ο ναός γλυτώνει την πυρά και την καταστροφή.
Στις 26 Νοεμβρίου 1821 συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού από την Τρίπολη οι 52 πληρεξούσιοι της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των επαναστατημένων Ελλήνων και με τα ψηφίσματά τους δίνουν επίσημο κύρος στην Επανάσταση, που είχε ήδη αρχίσει από την Άνοιξη.